All for Joomla All for Webmasters
office@osvkaradzic.edu.rs
013 631 955

Рад школске библиотеке у време пандемије

РАД ШКОЛСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ

На основу Стручног упутства за организацију и реализацију рада у основној школи у школској 2020/2021. годину и Упутства о мерама заштите здравља ученика и запослених упућеног од стране Министарства просвете РС, сачињена је допуна Правилника о раду школске библиотеке.

Током трајања пандемије контакти са корисницима биће сведени на минимум уз поштовање мера заштите.

Обавезно је ношење личне заштитне опреме запослених током боравка у просторији у којој бораве друге особе, као и оних који долазе у контакт са корисницима, књигама или другим предметима у просторији библиотеке.

Неопходно је придржавање мера социјалног дистанцирања (размак између две особе 2 м) било да се ради о запосленима или корисницима у случају предаје/ преузимања књига уз стрикне мере заштите. На улазним вратима библиотеке навести правила понашања корисника у смислу примене мера заштите.

Пожељно је да ученици позајмљују књиге преко својих наставника, учитеља, одељенских старешина. Наставник обавештава библиотекара о наслову/ аутору и броју књижних јединица . Библиотекар припрема картон корисника и картон књиге. Књиге односи у учионицу и врши задуживање корисника. Ученик потписом потврђује задужење.

На исти начин преко наставника врши се повраћај задужених књига које се бришу и проветравају.

Корисник је дужан да брине о књизи, да је не прља, цепа, кваси и на било који начин оштећује. Обавезно је прање руку пре и после читања књиге.

Ученици који желе да позајме књигу за изборно читање књигу ће преузети у време рада библиотеке од 8 до 14 по прописаним мерама.