All for Joomla All for Webmasters
osvskaradzic@madnet.rs
013 631 955

Осмаци

KUDA POSLE OSNOVNE ?

Ускоро ћеш се наћи пред важном одлуком. Избор средње школе, односно занимања, у великој мери ће утицати на твој будући живот. Да би избор био добар важно је да одлука буде промишљена, а не плод случајности.
Први корак у правилном избору средње школе јесте детаљно информисање. Проучи конкурс за упис у средње школе, посети школе које те интересују, проучи водиче са подацима о школама и занимањима, питај наставнике, педагога, психолога , родитеље ( они те добро позању). Посети сајт www.рзтр.цо.yу ( кликни Професионална оријентација, потом Како изабрати занимање).

Други корак који треба да направиш јесте да одлучиш да ли желиш да се после средње школе запослиш или желиш да наставиш школовање или прво желиш да завршиш неку средњу стручну школу, стекнеш неко занимање, а после да, можда, наставиш школовање. Јасно ти је да ћеш после средње стручне школе много лакше наћи посао него ако завршиш гимназију. Са друге стране, ако си сигуран да желиш да наставиш школовање, гимназија јесте прави избор јер пружа широко опште образовање.

Трећи корак подразумева да размислиш о својим:

- склоностима и интересовањима ( размисли о томе чиме се најрадије бавиш, које предмете и школске активности највише волиш, чиме би волео да се бавиш...)

- способностима ( нема особе која је способна за све. Размисли о томе који ти предмети боље иду, у чему постижеш добре резултате, које су твоје «слабе» стране...)

- особинама ( свако од нас има јединсвену комбинацију особина које чине његову личност и одређују понашање)

- вредностима ( размисли о томе шта ти је важно у животу, шта желиш да постигнеш, који су твоји животни циљеви )

- здравственим карактеристикама и конституцији ( као што постоји велики број занимања за која нису потребни посебни телесни и здравствени услови, постоје и занимања за која су неопходне одређене телесне и здравствене карактеристике. Нека занимања није могуће или је веома ризично обављати ако не поседујемо потребне здравствене карактеристике или ако имамо нека телесна оштећења или болести)

Када све ово добро проучите, на добром сте путу да направите правилан избор.

Важно је још да, приликом избора средње школе, избегнете грешке које се најчешће праве:

- Уписаћу се у најближу школу ( згодно је када је школа близу, али то не треба да буде пресудно приликом твог избора)

- Уписаћу се у ову школу зато што моји другови иду тамо ( биће другова и у новој школи, а старо друштво не може да нас спасе од незадовољства због погрешно одабране школе)

- Уписаћу се у ову школу јер је популарна ( популарност је пролазна и говори о мишљењу већине – да ли је то твој избор? )

- Уписаћу се у школу коју су за мене одабрали родитељи ( родитељи су себи изабрали занимање, сада је време да ти направиш свој избор )

- Уписаћу се било где јер имам слаб успех ( чак и са слабим успехом постоји могућност избора )

- Одлука је донета, не размишљам о другим школама ( не заборави да свако може да буде успешан у читавом низу занимања. Осим твог првог опредељења, важно је да имаш и резервне изборе )

Занимања је много и сигурно је да су нека од њих баш за тебе. Радити посао са интересовањем представља радост и задовољство. Проучи своја интересовања и направи прави избор.